Monday, May 31, 2010

Cream Chesse


Hye allz!!! sorry lah sbb izzy dah lama x upload blog nie..weee...sgt sibuk ok!...ampun dan maaf gak pd my baby yg busyuk nie...(baby = blog)...

last weeek izzy buat cheesecake wit mak. sgt besh 'n' sgt sedap okeh...cheesecake oreo...tp izzy lupe plak nak snap pic cheesecake tue...smua dah masuk perut...sian u allz xdpt tgk pic cheesecake izzy buat...huhuhu

nyway bwh nie izzy ade sediakan resepi nak buat cheesecake tu...so u guyz ape agi cube lah yerk.


OREO CHEESECAKE

2 bngks biskut oreo (sila buang krim die okeh)
130gm mentega
500gm cream cheese
300gm susu pekat manis
5 sudu besar gelatin (yg halal tau)
8 sudu besar air panas

tumbuk oreo hingga hancur.
cairkan mentega dan campur dgn oreo.
masukkan ke dlm loyang dan masukkan dlm fridge.
putar creamcheese dan susu hingga sebati.
campur gelatin dan air panas dan panaskan lg gune kaedah double boiler.
campur gelatin ke dlm sebatian creamcheese.
masukkan ke dlm loyang yg sama dan simpan dlm fridge.
dah sejuk dan beku nnt blh makan.

u allz boleh gak letak fresh cream or hirisan buah atas cream cheese tu.




*p/s : listening to greyson chance...his voice is superbdelicous okeh!

2 comments:

ain said...

weh. aku nak wat kek ni.
tp aku x phm care nak wat 2.

ko ckp ad 2 kali masok dalam loyang.
loyang yg same ke loyang yg berlainan?

brape lame nak isi loyang 2 dlm fridge.
yum3!

laen kali amek pic weh. br terliur aku.
haha.

Izzy`s Autumn said...

masuk loyang yg sama...
bawah orea, ats cream cheese tu...
masuk dlm fridge tu dlm 2 jam je...
ko rase ar dah keras ke blm...

hahaha
aku x ingat nak tngkp gmbr, spupu aku dah abiskan smua.

lain kl klu aku bt lg aku amik pic die.

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space