Bahan - bahan Pie :
- 1/4 kg tepung gandum
- 1 buku butter keras (simpan dlm peti sejuk)
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh vanilla
- 1 sudu teh baking powdder
- 2 sudu makan air sejuk (dari peti ais)
- Adun kesemua bahan di atas dan rehatkan sebentar dan ditutup dengan tuala lembap.
- 250gm daging / ayam cincang
- 100gm sayur campur / kentang
- 3 sudu teh rempah daging
- 6 biji bawang besar (cincang)
- 3 biji bawang putih
- Garam / gula / perasa / minyak secukupnya
- Gorengkan semua bahan di atas. (boleh juga guna resepi inti karipap)
- Canai adunan ke dalam acuan pie. Lapisan adunan jangan terlalu tebal.
- Masukkan inti ke dalam acuan pie tadi.
- Tutup atas inti tadi dengan adunan tepung.
- Cucuk atas pie dengan garfu.
- Dibakar selama 30minit dengan kepanasan 250 darjah Celcius (ikut jenis oven sbb stiap oven kepanasannya tidak sama)
(Ni masa dah isi inti)
p/s : tis few weeks izzy sgt2 busy dengan bakery course izzy. sorry yah..:(
0 comments:
Post a Comment